Please upgrade to the new Edge browser, or use Chrome, Firefox or Safari, before continuing. Internet Explorer will not support the best shopping experience on the ADI Digital Branch site after March 12. close button

    Hälso- och sjukvård är en omfattande bransch, och skillnaden mellan vad två separata aktörer vill ha, och behöver, när det gäller lågspänningsystem kan vara enorm. Oavsett om det gäller en liten akutvårdsklinik, eller ett massivt 1 200-sängarsjukhus, är det avgörande att ha tillgång till premiumprodukter för brandsäkerhet som hälso- och sjukvårdsaktörer är beroende av. När det gäller brandskydd ställs hälsoinrättningar inför många risker. Dessa inkluderar närvaron av otaliga brandfaror, svårigheter att effektivt upprätthålla brandskydd över stora och komplexa områden, samt många människor - varav många är sårbara. Hälso- och sjukvården är mycket beroende av att ha pålitliga och betrodda lösningar på plats.

    Integrerad brandsäkerhetskontroll

    Hälso- och sjukvårdsinrättningar är komplexa och har ofta en stor yta samt består av många olika avdelningar med olika behov av brandskydd - från akutmottagningar och intensivvårdsenheter till operationssalar, vårdavdelningar och patientmottagningsområden.

    I dessa miljöer är ett nätverksbaserat brandlarmsystem mest fördelaktigt, eftersom det kommunicerar med distribuerade brandlarmpaneler och nätverksnoder på en plats och förbättrar kontrollen av brandsäkerheten i hela byggnaden. Dessutom kan man programmera ett nätverksbaserat system för att utföra många funktioner, såsom att varna människor vid verkliga eller potentiella nödsituationer genom röst, ljus eller ljud, aktivera system för rökavskiljning och styra evakueringsprocedurer.

    Hantering av falsklarm

    Falska brandlarm är ett allvarligt problem eftersom de stör hälso- och sjukvårdsinrättningar, skolor och företag och belastar räddningstjänsten i onödan samt minskar allmänhetens förtroende för brandlarm. En betydande orsak till dessa falska brandlarm är att allmänheten eller personal oavsiktligt, opportunistiskt eller med avsikt aktiverar en manuell brandlarmtryckknapp. Det är ett betydande brandsäkerhetsproblem för sjukhus och andra hälso- och sjukvårdsinrättningar eftersom det kan leda till en potentiellt farlig och till och med livshotande situation om patienter måste evakueras.

    För att undvika felaktig aktivering av en tryckknapp kan den utrustas med ett skyddande lock av polykarbonat som inte begränsar dess legitima funktion. Dessa skydd är idealiska för områden där det finns risk för falska brandlarm och är lämpliga för sjukhus, vårdhem och andra sårbara hälso- och sjukvårdsinrättningar.

    Rök- och brandavskiljning

    Den mycket sårbara gruppen av patienter på sjukhus och andra vårdinrättningar kan ofta inte reagera på en brandlarm på egen hand och måste förlita sig på personalen för sin säkerhet vid en brand eller annan nödsituation. Att omedelbart evakuera dussintals patienter, varav många sannolikt har en skör hälsa, är inte en praktisk lösning. Sjukvårdsinrättningar tillämpar en "stanna kvar"-strategi när det gäller brandsäkerhet, vilket innebär att personal och patienter skyddas där de är utan att behöva genomföra en total evakuering. Branddörrar och akustiska branddörrshållare är därför avgörande säkerhetsfunktioner i en sjukvårdsbyggnad. Akustiska dörrhållare upptäcker brandlarm och släpper självstängande branddörrar från deras öppna position, vilket gör att de naturligt kan stängas och skapar en barriär för att hjälpa till att begränsa eller fördröja spridningen av eld och rök, samtidigt som de tillåter personer att evakuera till en säker plats.

    I fallet med dörrar med fri pendling håller överliggande hydrauliska dörrstängare branddörrar i en öppen position tills en brand aktiverar stängningsmekanismen. En brandvarning kan utlösa stängningssekvensen på olika sätt. Till exempel kan dörrstängare antingen vara direkt anslutna till en brandkontrollpanel via slingan eller vara indirekt anslutna till panelen via en gränssnittsenhet (men stängaren får ström lokalt), medan andra är helt trådlösa och aktiveras när signalen från ljudsignalen går igång.

    Rökdetektion i korridorer och hallar

    Beam-rökdetektionsteknik kombinerar en infraröd sändare och mottagare i en diskret enhet. Den fungerar genom att projicera en väldefinierad stråle mot en reflekterande prisma, som skickar tillbaka strålen till mottagaren för analys. Rök i strålbana orsakar en minskning av kraften, vilket resulterar i en larmignal om den hamnar under en förbestämd nivå. Inom hälso- och sjukvårdssektorn ger strålrökdetektorer öppet område" rökdetektion på platser som sjukhus, stora receptionsområden och korridorer där traditionella detektionstekniker skulle vara för svåra eller kostsamma att installera. Installation av adresserbara stråldetektorer ger även förbättrad styrning, konfiguration och rapportering av status/händelser mellan detektorer och brandlarmpaneler. Dessutom är installation, diagnostik, service och underhåll av de senaste teknikerna för adresserbara detektorer enklare och snabbare än konventionella detektorer, vilket sparar tid och pengar för entreprenörer och installatörer.

    Evakueringsstöd för personer med funktionsnedsättning

    Enligt lag måste icke-bostadsbyggnader som sjukvårdsinrättningar med mer än en våning ha tillflyktsutrymmen för personer som inte kan använda utrymningsvägar och hissar vid en brand. Vid en brand eller annan nödsituation kommer rullstolsburna personer att evakueras till tillflyktsområdena. Dessa områden är vanligtvis utrustade med en larmknapp för funktionshindrade eller en EVC (nödkommunikationssystem), vilket möjliggör ständig kontakt mellan de boende och brandmän byggnadsförvaltare. Att underlätta evakueringen av hörselskadade under en brand är också en viktig övervägande vid planering av evakueringsprocedurer. Även om de flesta brandvarningssystem har blixtljus som visuella varningar kan installation av ett ljudförstärkningssystem som induktionslingor hjälpa till att överföra meddelandet att en evakuering pågår.

    Underhåll och tester

    Det är av yttersta vikt att brand- och rökdetektorer som installeras i en hälso- och sjukvårdsmiljö fungerar effektivt. Reguljär kontroll, periodisk service och underhåll måste utföras oavsett institutionens storlek. Känslighetstestning måste genomföras för att säkerställa att rökdetectorn skickar en larmignal när en specifik mängd rök introduceras i kammaren. Tester innebär att man använder specialiserade detektortestare och introducerar en känd mängd rök runt omkring detektorn och kontrollerar när detektorn går över till larmfunktionen. Med framsteg inom tekniken möjliggör multisensor-detektortester snabb och effektiv testning av rök-, värme- eller kolmonoxiddetektorer, och med möjlighet att testa med dessa stimuli sekventiellt eller samtidigt är det också det perfekta verktyget för att testa multisensor-detektorer.

    Tidig brandvarning för byggnadsanvändare

    Adresserbara larmdon/siréner, visuella larmdon/blixtljus (VAD:ar) och kombinerade larmdon (sirén/blixtljus)-VAD:ar betraktas som ett obligatoriskt krav och en integrerad del av branddetektions- och larmssystem i hälso- och sjukvårdsanläggningar. Genom att använda dessa tillsammans med kompatibla och adresserbara brandpaneler är syftet att visuellt och auditivt varna byggnadsanvändare om en brandlarm. Det är rådligt att genomföra en brandriskbedömning och platsundersökning av det område som ska täckas innan man tillämpar någon systemdesign. Detta kommer att avgöra vilken typ och specifikation av enheter som krävs, exempelvis kan mentala hälsovårdsinrättningar kräva särskild hänsyn. Alarmenheter i dessa tillämpningar bör därför ha reducerad volym och syfta till att varna personalen utan att orsaka oro för patienterna.

    Bibehållande av sikt och ventilation i utrymningsvägar

    Rök är den största dödsorsaken vid bränder och kan sprida sig genom en hel byggnad på några minuter, vilket gör att ventilationssystem måste öppnas så snabbt som möjligt. Så snart en automatisk öppningsventil (AOV) kontrollpanel utlöses av en rökdetektor, larmknapp eller brandpanel kommer den att öppna fönster eller ventilationsöppningar i den aktiverade zonen. AOV-kontrollpaneler används i stor utsträckning för att ventileras rök från byggnader och underlätta evakuering genom att rensa lobbyer, trapphus och korridorer och skapa en säker väg till närmaste utrymningsväg för byggnadsanvändare.

    Nödkommunikation för stressade patienter

    Snabb reaktionstid är avgörande vid nödsituationer på sjukhus, vårdhem och andra vårdinrättningar där sårbara personer finns. Ett sjuksköterskeanropssystem underlättar kommunikationen mellan vårdgivare och deras patienter och hjälper till att omedelbart hantera potentiellt livshotande situationer. Olika sjuksköterskeanropssystem finns tillgängliga och valet av rätt system beror på tillämpningen. Ett grundläggande trådbundet system som gör att boende kan kalla på hjälp från sina sovrum eller badrum är mer lämpligt för allmänt bruk i mindre vårdhem. Konventionella system som dessa överför inte specifik information förutom att hjälp behövs. Å andra sidan erbjuder ett adresserbart, trådbundet system för sjuksköterskeanrop mer avancerad information, till exempel anledningen till att hjälp behövs eller att nödhjälp är akut nödvändig.

      close button